понеділок, 18 вересня 2023 р.

Діти, які можуть сидіти довго і скурпульозно над чимось працювати, у них виходить гарний результат – на Рівненщині триває інклюзивний проект «Домалюй промінчик зірочці»

У Рівному триває інклюзивний проект “Домалюй промінчик зірочці”, який фінансується Українським культурним фондом. В рамках проекту в серпні інтегрована група учасників проекту відвідала ще декілька майстер-класів, які провели відомі митці Рівного. Сьогодні вони діляться своїми враження від участі в проекті.

Ментор проекту, оповідач казок, актор театру ляльок, засновник бренду Корнієві Казки Корній Демидюк, добре відомий як Дядечко Корній:

"За час існування Української держави ми дуже змінилися. В радянські часи і на початку ми були в цупких лапках радянських пережитків, зокрема і щодо ставлення до людей з особливими потребами. Сучасні діти вже й не пам'ятають часи, коли людина з інвалідністю - це вирок, котрий змушує пожиттєво сидіти вдома, вдовольняючись рідкими прогулянками, та підтримкою близьких. В наш час тема інклюзії нікого не шокує, не призводить до невдоволеного бурмотіння, не викликає відрази. Всі ми рівні, всі ми - різні. У кожного свої особливості, свої потреби. Задача полягає в тому, аби забезпечити всім і кожному громадянину рівний доступ до можливостей, подій, активностей. Враховуючи особливості. Багато дітей з особливими потребами мріють бути митцями та мисткинями. Дорослим представникам креативного прошарку не потрібно докладати аж надто багато зусиль, щоб адаптувати своє мистецтво під особливості. Достатньо трішки відкритості, розуміння і багато любові.

Казки, як метод соціалізації та інтеграції у суспільні процеси - важливий елемент виховання. Тим паче, сама сутність казок у символічній, знаковій формі втілювати мрії і фантазії,- абсолютно точно підходить як для роботи з дітьми, так і для роботи з дорослими. Створення казки - процес, якому можна навчити. Потрібно лише бути впертим, та дисциплінованим. Артикуляція казки на аудиторію,- окрема історія, яка дає казкарю особливий подарунок,- пряме спілкування з авдиторією, вдячність і почуття реалізованості. Оминати казку не варто. Цей інструмент, перевірений поколіннями наших предків ще на століття вперед буде потрібний, і не тільки малюкам.

Бажаю маленьким і дуже маленьким казкарям невичерпної фантазії, залізної дисципліни і вдячних слухачів".

Ментор проєкту, член спілки дизайнерів України, відомий своєю невтомною промоцією Рівного художник Олексій Огонь:  “Мені сподобався проект, сподобався емоційно - це важливо для мене. Коли я створював логотип, для мене було важливо передати доброту, душевність, спокій, які транслюють учасники проекту, дітки з інвалідністю, напевно в цьому була основа.  До свого майстер-класу я готувався, хвилювався, адже досвіду роботи в інклюзії я не маю. Однак я отримав колосальну віддачу від дітей, неймовірне задоволення від спілкування з ними. Вони прислухаються до порад, їм цікаво, вони вміють довго і наполегливо працювати, щоб вдосконалюватися, вони хочуть працювати. Проект сильний, проект потрібний, продовження мало би бути, тому що талановитих дітей з інвалідністю багато і такі проекти, це додатковий поштовх для них, додаткова можливість створити свій культурний продукт. А ми їм допоможемо. Діти, які можуть сидіти довго і скурпульозно над чимось працювати, у них і виходить гарний результат. Я такий результат отримав, уже в дорослому віці. Я дуже вдячний за можливість працювати в такому проекту, дякую, що довірили мені таку важливу справу!”

Проект “Домалюй промінчик” зірочці реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації