понеділок, 22 березня 2021 р.

«Громада, дружня до дітей та молоді» - що змінилося в Клесівській громаді завдяки співпраці з ЮНІСЕФ

Минуло майже три роки з часу, як Клесівська селищна рада підписала Меморандум про взаємодію із Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Цей документ фактично підтвердив прагнення нашої громади створити краще середовище для розвитку дітей і молоді. До того ж, це дало своєрідний свіжий поштовх до реалізації нових ідей та впровадження інновацій у життєдіяльності дитячої та молодіжної категорій населення громади. 

Отож, в першу чергу, було проведено ситуаційний аналіз щодо становища дітей та молоді в усіх населених пунктах. А згодом, відповідальні працівники селищної ради та з допомогою керівників закладів загальної середньої освіти, культури і громадських організацій розробили План дій та План моніторингу, стан реалізації якого ЮНІСЕФ оцінює щокварталу. Виконання даних поставлених завдань безпосередньо сприяє створенню чистого, безпечного і комфортного середовища для життя і розвитку дітей та молоді. В чому ж зрештою полягають ці зміни та що вдалося виконати в рамках ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді»?

Окрім проведених благодійних акцій, різнотипних інформаційних кампаній і заходів освітнього, культурно-дозвіллєвого, спортивного-оздоровчого, природоохоронного напрямків, участь в організації та здійсненні яких безпосередньо беруть учасники Молодіжної та Дитячої дорадчої рад, чимало виконується й інших завдань, так би мовити, матеріального характеру. Зокрема, з часу приєднання до ініціативи «Громада, дружна до дітей та молоді» найбільш значущими та основними покращеннями у житті громади стали:

Організація навчання дітей з особливими освітніми потребами віком від 7-15 років в закладах освіти, а згодом і відкриття Інкюзивно-ресурcного центру для дітей від 0 до 18 років.

Провели й поточний ремонт приміщення та капітальний ремонт кімнат ДЮСШ щоб молодь та дітвора могли тренуватися в комфортних і, головне, безпечних умовах. До того ж, на базі школи, враховуючи результати опитування дітей 6 – 17 років, відкрили нові спортивні секції. Спираючись на це ж опитування, в смт.Клесів для дітей облаштували вуличний спортивно-ігровий комплекс.

Для популяризації занять фізичним вихованням (тренування по футболу, волейболу, баскетболу) для дітей віком від 10 до 17 років в загальноосвітніх закладах громади відкрито відповідні гуртки, а для дітей віком від 6 до 17 років - гуртки з вивчення інформаційних технологій. Щоб забезпечити повноцінний навчальний процес для закладів освіти додатково придбали 2 ноутбуки. Також позитивно вплинуло на проведення різноманітних міжшкільних заходів придбання 2 шкільних автобусів для перевезення дітей з с. Клесів до Клесівської ЗОШ І-ІІ ст.-ліцей. На території останньої, доречі, вже більше року милує зір новозбудоване міні-футбольне поле, де діти із задоволенням займаються на уроках фізичної культури та безпечно проводять своє дозвілля.

Не залишилися без належної уваги і діти дошкільного віку. Значно покращилися умови якісної організації навчально-виховного процесу та комфортного перебування у дошкільних навчальних закладах. Зокрема, в ДНЗ №3 «Веселка» капітально відремонтували харчоблок та провели реконструкцію групи, а в ДНЗ «Дзвіночок» с. Карпилівка зробили поточний ремонт покрівлі.

З 2019 року діти в с.Карпилівка навчаються грі на музичних інструментах, адже тут відкрили філію Клесівської дитячої музичної школи. Для повноцінного функціонування музичної школи в смт. Клесів придбали музичні інструменти. Також задовільнили потребу в музичних інструментах та звукопідсилюючої апаратури в Міському будинку культури смт.Клесів, Будинку культури с.Карпилівка, клубі Рудні-Карпилівської, клуб Карасин, що дозволило більш якісно проводити вечори відпочинку для молоді. Приємними змінами у проведенні свого дозвілля для мешканців громади має стати центральний парк в смт.Клесів, де наразі здійснюється капітальний ремонт зон відпочинку.

Хоча й останнім часом, через поширення коронавірусної інфекції, деякі заходи змінили свій звичний характер, проте всі ми сподіваємося, що незабаром зможемо повернутися до звичного ритму життя. Нині ж усіляко намагаємося створити безпечне середовище для перебування дітей у шкільних та позашкільних закладах громади. Приємною підтримкою з боку дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в цьому стало надання дезинфікуючих засобів для обробки поверхонь. До того ж діти отримали гігієнічні бокси з освітньо-розважальними матеріалами на тему превенції поширення вірусу COVID-19.

Все вище перелічене – це лише невеличка частинка реалізації Ініціативи в нашій громаді. Сподіваємося, що й надалі взаємодія з ООН (ЮНІСЕФ) відкриє нові можливості не тільки дітям та молоді, а й громаді в цілому, адже саме це є ключовими цілями нашої діяльності.

 За матеріалами Клесівської селищної ради

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Тараканівська громада підписала Меморандум про співпрацю з ГО Агенція розвитку громад «Інтонація змін» - відео

У Тараканівському центрі культури та дозвілля с.Рачин сьогодні відбулася важлива зустріч, в результаті якої було підписано Меморандум про сп...

Популярні публікації