пʼятниця, 16 червня 2023 р.

Унікальні можливості Острозької громади у співпраці з проектом «Говерла»

Вже рік, як Острозька громада є учасницею проекту «Говерла», що  вдалося зробити під час цього року співпраці розповіла Оля Стецюк – керівниця відділу Проєктної та інвестиційної діяльності Острозької міської ради. 

«USAID «ГОВЕРЛА» увійшла до нашої громади під час війни, минулого травня 2022 року. Коли всі згуртувалися над тим, щоб допомогати Україні в цей важкий час. В липні 2022 року отримали перемогу, стали однією з 10 громад Рівненщини. 

Мали перші перемовини з керівництвом «ГОВЕРЛИ», як громада-партнер, пам'ятаю десятки дзвінків від Владислава Синицького, який детально розповідав про всі можливості нашого партнерства.

Уже у вересні ми почали отримувати першу міжнародно-технічну допомогу. Саме завдяки партнерству, громада змогла гідно пройти перші блекаути, отримавши генератори малої та великої потужності для комунальних підприємств громади, лікарні, шкіл та управлінь. 

Пізніше надійшли пневматичні інструменти для ДСНС, спецодяг для пожежників, ліхтарі, бензопили, потужні бензорізи, офісна техніка: ноутбуки, принтери, картриджі, папір, подовжувачі, вогнегасники, бензин. Загалом близько 4млн.грн.  Очікуємо важку техніку! 

У 2023 році Програма відкрила для нас ще один компонент співпраці: Міжнародне партнерство з містами США. Для нас, шляхом переговорів обрано було одне з прекрасних міст штату Огайо, м.Афіни( Ейтенз) City of Athens, Ohio - News and Information 

Місто, що називають Містом-Університет, адже там є великий державний науково-дослідний навчальний заклад, а ми маємо найкращий Національний університет «Острозька академія».

Про Острог, теж часто кажуть Місто-Університет, тому ми і стали друзями по співпраці. 

В березні програма запустила можливість для громад: Стажування молоді в органах місцевого самоврядування. Ми не втратили, а впевнено підхопили унікальний шанс, разом із громадами всієї України дати знання та досвід для сільської та міської молоді розвитку молодіжної політики, ознайомлення із специфікою системи місцевого самоврядування та набуття ними практичного досвіду роботи на відповільних посадах. Зараз стажування проходить 6 чудових студентів.

Ще одним важливим елементом співпраці є освітньо-навчальний компонент у підтримці спроможності, підзвітності та розвитку громади загалом, її соціально-економічний розвиток та підтримка сталості. Завдяки цьому працівники місцевої ради різних відділів та управлінь мають можливість відвідувати екпертні навчання для професійного зростання та можливостей.

Вагома підтримка це - презентація Транскордонної програми INTERREG NEXT 2021-2027, де ми проходили навчання з написання проєкту спільно з Польським партнером. Де є можливість залучити до 2.5 млн.євро за напрямком ДОВКІЛЛЯ та ЗДОРОВ'Я.

Програма розрахована на 5 років, Острозька міська територіальна громада є її реципієнтом в Кабінеті міністрів України, тому маємо унікальну можливість бути в сучасному ритмі розвитку, адже маючи такого партнера, можемо розвиватися за різними напрямками.

Бути координатором Програми по громаді не просто, але є стимул працювати далі, коли бачиш результат важливої співпраці» - відзначила Оля Стецюк.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації