субота, 24 червня 2023 р.

Люблін – місто партнер Рівного і надалі продовжує підтримувати українських біженців

У центрі польського міста Люблін за адресою Krakowskie Przedmieście 39b розташувався «Баобаб» – простір призначений для інтеграції, обміну досвідом, реалізації проектів, розмов і, насамперед, зустрічей мігрантів і мігранток, біженців та біженок, мешканців та мешканок Любліна. Офіційне відкриття відбулося наприкінці  лютого цього року.

ВІДЕО
Мер міста Люблін Кшиштоф Жук зазначив – «Простір «Баобаб» є наступним етапом співпраці між містом Люблін та спільнотою неурядових організацій Любліна, що сформувалася в умовах напливу біженців, викликаного війною в Україні. Сподіваюся, що це місце стане не лише символічним пунктом на карті соціальної інтеграції нашого міста. Ми докладемо всіх зусиль, щоб разом побудувати не лише короткостроковий проект, а й сталий елемент стійкої взаємодії. Я вірю, що «Баобаб» стане символом відкритого, кооперативного та інклюзивного міста.» 

«Баобаб» був створений завдяки залученню багатьох соціальних суб’єктів, міжнародних організацій, а також компаній, які працюють у Любліні. Простором керує Асоціація Homo Faber у співпраці з широкою коаліцією інших організацій. Переговори про необхідність відкриття такого інтеграційного простору велися в рамках Люблінського Соціального Комітету Допомоги Україні з березня 2022 року і одразу передбачали пошук формули довготривалого функціонування цього проекту.

Нині простір живе активним життям. Тут діють різноманітні курси для дорослих та дітей. Щодня відбуваються різноманітні. Інформаційні зустрічі та тренінги, семінари, воркшопи, консультації психологів та соціальних працівників – які спрямовані допомогти українським біженцям у вирішенні різноманітних питань. Так, тут можна вивчити та вдосконалити українську мову, на ці заняття приходять і українці і поляки, надають рекомендації з пошуку роботи, влаштовують курси перекваліфікації. До такої діяльності залучаються усі охочі – хтось ділиться власним досвідом, вмінням та знаннями, хтось допомагає у вирішенні питань з документами, надають юридичні рекомендації. 

Особлива гордість центру – підтримка дітей. Адже у центрі «Баобаб» організували  позашкільну діяльність, працює український «Пласт» - який об’єднує десятки дітей. Музичні та художні студії, хореографічні та спортивні гуртки також продовжують свою роботу.    





Підґрунтям діяльності інтеграційного простору «Баобаб» став той досвід, що був отриманий Homo Faber протягом кількох років роботи в сфері інклюзії, активізації та соціальної інтеграції мігрантів, біженців, а також польських жінок і чоловіків. «Баобаб» - також є своєрідним підсумком усієї діяльності Люблінського Суспільного Комітету Допомоги Україні, який вже від перших місяців війни охопив понад десяток напрямків допомоги. До складу Комітету увійшли представники багатьох неурядових організацій: Асоціація Homo Faber; Фундація Інститут Верховенства Права; Фундація Духовної Культури Пограниччя; Фундація Розвитку Центрально-Східної Європи; скаутських організацій: Польські Скаути й Пласт; а також деякі працівники Адміністрації міста Люблін.



Олена Семенович
Матеріал створено під час поїздки до Любліна, що відбулася у межах реалізації проєкту Стратегія розвитку культури Рівного в рамках програми EU4culture, за фінансової підтримки Європейського Союзу. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації