середа, 7 червня 2023 р.

У Рівненському обласному перинатальному центрі відкрили безбар'єрний гінекологічний кабінет

У Рівненському обласному перинатальному центрі відкрили безбар'єрний гінекологічний кабінет. Тут, зокрема, жінки з інвалідністю та постраждалі від гендерно зумовленого насильства зможуть отримати медичну допомогу. Акушерка-гінекологиня Людмила Лелета розповіла, хто ще може отримати допомогу та чому важливі такі кабінети.

Відкриттю нового кабінету передував круглий стіл - де фахівці обговорили проблемні питання, обмінялися важливими думками.        В обласному перинатальному центрі з травня 2023 року приймають пацієнтів у гінекологічному кабінеті, оснащеному кріслом-трансформером, яке пристосоване для огляду маломобільних жінок. У кабінеті немає порогів та сходинок.  «Відводяться поручні, що дає змогу мобільного перенесення жінки, наприклад, з колісного крісла на дане крісло. Також перевагою даного кабінету є те, що тут знаходиться унікальний підйомник з гамаком», — говорить акушерка-гінекологиня Людмила Лелета.

У новому кабінеті приймають не лише людей з інвалідністю та постраждалих від насильства, а й усіх жінок незалежно від віку, місця реєстрації чи стану здоров'я, зокрема:

жінок із супутніми захворюваннями;

післяопераційних жінок;

жінок з цукровим діабетом;

маломобільні групи населення;

жінок з травмами хребта;

усіх охочих.

«Також жінки, які переїхали у зв'язку з війною до нашого міста, тобто являються внутрішньо переміщеними особами, і на даному етапі мають труднощі з вибором лікаря. Тобто у нас є можливість вибору лікаря з лікарні», — говорить гінекологиня.

Огляд у безбар'єрному кабінеті забезпечує анонімність, сюди можна звертатись без документів, що посвідчують особу. Як розповідає Людмила Лелета, часто лікарі є першими, до кого звертаються жінки, які зазнали насильства. Їм важливо допомогти й психологічно:

«Далі ми будемо скеровувати, враховуючи відповідні психологічні служби, у заклади нашого міста».

Огляд у безбар'єрному кабінеті безоплатний. Також пацієнток забезпечують необхідним переліком медичних препаратів, зокрема:

- контрацептивами;

- препарати для профілактики ВІЛ;

- антибіотиками;

- протизаплідними препаратами.

Також для постійних пацієнток доступний запис на прийом за електронною чергою.

«Наша організація являється беззмінним партнером Українського жіночого фонду, це міжнародний благодійний фонд. Саме за їх ініціативи ми взялися за проведення кампанії про відкриття гінекологічних кабінетів безбар'єрного доступу. Сам кабінет був обладнаний БФ «Здоров'я жінки і планування сім'ї» за підтримки Фонду Народонаселення й уряду Норвегії», — говорить керівниця Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько.

У 2023 році за фінансування благодійників в області відкрили три подібні гінекологічні кабінети, такі є ще у Дубні та Сарнах.

Кабінет обладнаний Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.
Інформаційну кампанію у Рівненській області впроваджує  «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», регіональний партнер Українського жіночого фонду.

Повідомляє Суспільне: Рівне


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації