пʼятниця, 30 червня 2023 р.

Безбар’єрні медичні і соціальні послуги для жінок тепер доступні на Рівненщині

На Рівненщині у трьох містах відкрито гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу для жінок, які постраждали від гендерно-зумовленого насильства, які гарантуватимуть жінкам та дівчатам рівний доступ до якісного медичного обслуговування та дадуть їм можливість реалізувати свої права на охорону здоров’я і медичну допомогу. Адже всі жінки та дівчата, зокрема й з вразливих груп, повинні отримувати належні медичні послуги.

Упродовж двох місяців на Рівненщині відбувалася інформаційна кампанія з відкриття гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу, її впроваджує «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», регіональний партнер Українського жіночого фонду.
Ми поспілкувалися з представниками організації та разом підсумували результати інфокампанії.

ВІДЕО
Лариса Гунько керівниця ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» розповідає - «Ми раді, що Рівненщина потрапила до участі у цьому проекті. Адже у нас завжди тримається високий рівень народжуваності в області. Цей проєкт особливо відгукнувся нашій організації, адже одним із задекларованих напрямків нашої діяльності є утвердження гендерної рівності, й саме завдяки таким проєктам створюються умови рівності для жінок незалежно від віку, стану здоров’я, соціального статусу чи іншої ознаки. Особливу увагу ми приділили інформуванню в цільових громадах жінок і дівчат, включно з внутрішньо переміщеними, а також представників відповідних структур про створені кабінети.  Ми одразу помітили, як налагодилася співпраця між різними цільовими групами.»
Тамара Боговід
, психологиня проекту зазначила – «Ми разом із соціальною працівницею  Тетяною Білковською проводили інформаційні сесії щодо гендерно-обумовленого насильства – як попередити та як реагувати в разі його виявлення. Загалом проведено понад 20 заходів – інформаційні сесії та тренінги. Тренінги відбулися у м.Рівне, м.Дубно та м.Сарни. Тренінги - це інтерактивні форми роботи , де учасниці отримують знання , щодо визначення видів насильства, причини його виникнення, певні прояви і наслідки насильства. А також знайомляться з шляхами виходу і допомоги. З тими структурами і організаціями, які можуть допомогти.  Інформаційні сесії відбулися у Гощі, Здолбунові, Дубно, Клевані, Шпанові, Житині, Сарнах, Рівному та Дубно. 
Участь у зустрічах брали -  соціальні працівники, соціальні служби, сімейні лікарі, працівники бібліотек, центри зайнятості, ЦНАПи, сільські ради і центри соціальної допомоги, безробітні жінки, жінки ВПО, вчителі, центри соціально - психологічної реабілітації, дівчата старших класів з 14 років, студенти навчальних закладів. Під час інформаційних сесій тренерки презентували інформацію про проект і послуги для жінок з відкриттям гінекологічних кабінетів безбар‘єрного доступу, про гендерно-зумовлене насильство та домашнє насильство» - розповіла Тамара Боговід.

Катерина Мельник
соціальний педагог КЗ «Рівненський центр соціально-психологічної допомоги» РОР також зазначила – «Проект який втілив Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» сьогодні є надзвичайно актуальний для усіх, особливо для людей які переїздять до нас на Рівненщину у зв’язку з війною. Вони в останню чергу думають про своє здоров’я. Потрапляючи до нас у заклад з ними спочатку працюють психологи, і тільки згодом люди розуміють, що потрібно звернутися до вузькопрофільних лікарів. Відтоді, як у Рівному презентували відкриття гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу, ми одразу з нашого закладу  скерували 5 жінок на огляд до лікаря. 
Усі пацієнтки залишилися задоволеними, адже отримали усі послуги в одному місці швидко, професійно, до них тут гарно поставились, лікарі працювали на високому рівні. Тут же оглянув гінеколог, при потребі зробили УЗД, направили до уролога, дали направлення на забір аналізів та огляд у мамолога. До кожної жінки проявили чуйність та індивідуальний підхід.» - розповідає Катерина Мельник. 


Інформаційну кампанію у Рівненській області впроваджує «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», регіональний партнер Українського жіночого фонду.
Кабінети обладнані Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.


Авторка Олена Семенович

Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію планують провести у Гощанській громаді

Гоща готується до проведення другої Всеукраїнської історики-краєзнавчої конференції «Крізь віки: історія та культура Гощанського краю». Темо...

Популярні публікації