понеділок, 26 червня 2023 р.

У Сарненській громаді відкрили гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу для жінок

На базі жіночої консультації Сарненської Центральної районної лікарні презентували гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. 


ВІДЕО
Олена Дударик заступниця медичного директора з питань охорони дитинства і материнства розповіла – «Добре що Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» обрав для цього проєкту саме нашу Сарненську громаду. Адже у нашій громаді традиційно висока народжуваність, населення громади це - 30 % жінок. Сьогодні маємо багато ВПО та маломобільних жінок, які потребують особливої уваги у медичних закладах.»



Генеральний директор КНП «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської міської ради Олександр Нестеренко зазначив – «Останнім часом суспільство повернулося обличчям до людей. Все більше ми усі звертаємо увагу на людей з інвалідністю. Вони повинні отримувати доступні послуги не лише у магазинах та банкам, а передусім у медичних закладах. Тому в такому оновленому безбар’єрному кабінеті жінки зможуть отримати усі послуги.»

Володимир Міщеня заступник міського голови каже – «Міська рада у даному проєкті відповідала за безбар’єрний доступ до кабінету та у проведенні поточного ремонту кабінету, пандусів, ліфтів та дверей, аби усе відповідало нормам.» 



Лікарка акушерка-гінекологиня Алла Романів, яка працює в новому кабінеті розповіла, що такі переваги у новому обладнанні оцінили і лікарі травматологи. Адже донині пацієнток на оглядове крісло переносили вручну кілька людей, тепер усе простіше адже є мобільний підйомник. Кабінет вже працює понад місяць і ми справді вже оцінили його переваги. «Тут встановлено сучасне медичне обладнання з урахуванням потреб людей з інвалідністю. 

Крісло регулюється автоматично, є додаткове технічне оснащення, медичний підйомник, комп’ютер, освітлення, меблі, кушетка, ходунці, оглядові пакети. Невдовзі від благодійників отримають відео-кольпоскоп та інше обладнання. При потребі жінкам надаються протизаплідні засоби та ліки для профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД. Тут можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.»

Інформаційну кампанію щодо відкриття таких кабінетів на Рівненщині впроваджує НГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» розповідає керівниця організації Лариса Гунько. «У Сарненській громаді тепер вже також офіційно працює кабінет безбар’єрного доступу. Кабінет обладнано Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Нагадаємо що тут допомогу можуть отримати усі жінки, у тому числі ВПО та ті що зазнали гендерно-зумовленого насильства» - розповіла Лариса Гунько.    

Нагадаємо, у дванадцяти областях України почали функціонувати 30 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Такі кабінети відкрито на базі прийомних та гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів. Кабінети облаштовані сучасним медичним обладнанням з урахуванням потреб людей з інвалідністю. В них за потреби можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.

У Рівненській області такі гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу відкриті у м. Рівне, м. Дубно та м. Сарни.  Вони також мають усе необхідне обладнання. 

Нові кабінети - це перш за все розширені можливості для різних категорій населення: 

• які користуються колісним кріслом

• з пошкодженням хребта чи іншими складними травмами

• з післяопераційним станом здоров'я

• з супутніми захворюваннями, зокрема цукровий діабет, хвороби суглобів, надлишкова вага тощо

• віком 60 років і старше 

Кабінет знаходиться на 2 поверсі жіночої консультації. 

Телефон для довідок (03655) 2-15-02 

call-center 0 730 678 933 

Кабінет обладнаний Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

У Рівненській області інформаційну кампанію впроваджує  НГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», регіональний партнер Українського жіночого фонду. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації