понеділок, 28 серпня 2023 р.

На Рівненщині відбувся діалог громад з Народним депутатом Олександром Аліксійчуком


Діалоговий захід для представників органів місцевого самоврядування Рівненської області з народним депутатом України Олександром Аліксійчуком щодо вирішення проблемних питань органів місцевого самоврядування відбувся у Радивилові. Участь у діалозі також взяв виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та голови громад Рівненської області, секретарі рад та заступники голів. 

До обговорення винесли найактуальніші питання для громад на сьогодні:
Дефіцит освітньої субвенції
Зарахування ПДФО
Взаємодія з ДП "Ліси України"
Відшкодування різниці в тарифах
Під час зустрічі відбулося жваве обговорення цих питань. 
Олександр Слобожан детально зупинився на кожному пункті та розповів, що саме зроблено Асоціацією міст України та які результати отримали. Він зауважив - багато чого залежить від громад, як вони комунікують зі своїми народними депутатами - чи звертаються до них з наболілими проблемами. Водночас важливою складовою є пряма комунікація з АМУ. 
Обговорили також пропозиції щодо фінансування потреб військових з бюджетів ОМС. 


По завершенню зустрічі Олександр Аліксійчук наголосив: 
«Під час обговорення питання наповнення місцевих бюджетів, дійшли висновку, що втрачені надходження коштів (податків) від реорганізації Держлісагентства повинні повернутися у місцеві бюджети. Я повністю підтримую цю ідею та працюватиму над її втіленням. 
Далі питання дефіциту освітньої субвенції. Дефіцит має бути покритий з Державного бюджету, бо держава повинна виконувати свої зобовʼязання, особливо коли йдеться про освіту наших дітей. Дітей, які в майбутньому будуватимуть сильну та міцну країну. 
Зрештою, третє і, я вважаю, найчутливіше й найгостріше питання сьогоднішньої зустрічі - це військове ПДФО. Моя позиція, яку, до слова, підтримала переважна більшість голів громад, - це так звана "формула Безгіна 50/25/25". Її суть: 
- 50% коштів йде в Держбюджет на потреби оборони з чітким цільовим використанням і це цілком справедливо, адже сьогодні ми всі повинні об'єднати зусилля заради нашої великої перемоги; 
- 25% коштів громади використовують виключно на потреби військових; 
- решта 25% коштів йде розвиток громади. 

Вважаю, це правильний та справедливий підхід, оскільки місцеві бюджети мають чимале соціальне навантаження і потрібно розподіляти кошти так, аби вони ефективно використовувались за призначенням. Всі обговорені проблеми та шляхи їх вирішення підійматиму у парламенті та на зустрічах з представниками Мінфіну. Впевнений, попри складну дискусію між урядовцями та народними депутатами, ми знайдемо правильні рішення на користь громад та їхніх жителів.»

Наприкінці заходу – присутні голови громад ініціювали переобрання голови Рівненського РВ АМУ.  На дану посаду обрали  голову Радивилівської громади Миколу Карапетяна. Водночас міського голову Сарненської громади Руслана Серпенінова обрали другим представником від Рівненщини у правлінні АМУ на національному рівні. 

Повідомляє Рівненське РВ АМУ


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації