четвер, 10 серпня 2023 р.

Міжнародне гуманітарне право та його імплементація в Україні - вивчали у Рівному громадські активісти

«Міжнародне гуманітарне право та його імплементація в Україні» сьогодні вивчають та обговорюють учасники однойменного тренінгу, які є представниками громадського сектору. Тренерка Марія Ципʼящук познайомилася з учасниками, вони озвучили свої очікування та поділилися власними думками щодо розуміння тематики. Потому поринули в історичний екскурс - чому гуманітарне право важливе на міжнародному рівні. 

Під час першого модулю «Війна чи збройний конфлікт» чітко розмежували ці поняття. Де шукати норми та правила поведінки під час війни: дізнались про «право Гааги» та «право Женеви». 

У другому модулі - Кого та що захищає Міжнародне гуманітарне право дізнались про: 

  •  Категорії людей, які захищає МГП
  •  Категорії обʼєктів, які захищає МГП
  •  Допустимі та недопустимі засоби і методи ведення війни
  •  Військовополонені та цивільні заручники? Міжнародний та національний контекст. 

Третій модуль - Чи зможемо покарати усіх? - порушення МГП, воєнні злочини та відповідальність завжди є найбільш обговорюваним серед учасників, адже є чутливим для кожного українця. Разом з тренеркою обговорили та розглянули наступні питання:

  •  Що вважається порушенням МГП: Міжнародний вимір та національний вимір
  •  Приклади воєнних злочинів
  •  Документування воєнних злочинів: як це працює та що таке OSINT?
  •  Механізми притягнення до відповідальності на міжнародному та національному рівнях. 


Нагадуємо, водночас триває реєстрація на наступні тренінги для представників громадського сектору. Отож вже найближчим часом відбудуться наступні тренінги:  
  • 14.08.2023 «Міжнародний гуманітарний стандарт. Фандрайзинг в гуманітарній сфері»
  • 15.08.2023 «Права та надання соціальних послуг ВПО» 
  • 30.08.2023 «Втома від допомоги, профілактика професійного вигоряння» 
Реєстрація на тренінги тут  http://surl.li/jmqbn

Учасники навчань в подальшому зможуть втілити власні адвокаційні кампанії. 

Довідково: 

Тренінг організовує Благодійна організація «Позитивні жінки м.Рівне» у межах суб-гранту проєкту «Створення рецепції евакуації з багатофункціональними сервісами», що реалізує БО Мережа100 Відсотків у партнерстві з Рівненська обласна державна адміністрація та Кластером з питань управління та координації місцями компактного проживання внутрішньо переміщених осіб (СССМ Кластер), за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України / UHF. 

Даний проєкт можливий завдяки стратегічному партнерству БО Мережа 100 Відсотків, ГО Агенція сталого розвитку міста,  ГО Центр Інтеграції, Громадянська мережа ОПОРА / Рівне та ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області.  Управління ООН з координації гуманітарних справ / OCHA Ukraine .


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації