четвер, 21 березня 2024 р.

У Гощі відкрили Центр психічного здоров’я

В Гощанській громаді відбулася знакова подія в рамках якої підписано Меморандум про співпрацю між Гощанською селищною радою та україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» / Mental Health for Ukraine (MH4U).

Після підписання Меморандуму, знайомства із результатами роботи МН4U та програмою «Жити чекаючи» для сімей зниклих безвісті, відбулося офіційне відкриття Центру психічного здоров’я, який розміщується в лівому крилі колишнього приміщення Гощанської поліклініки.

У Центрі працюватиме мультидисциплінарна команда - лікар психіатр, лікар психотерапевт, психолог і соціальний працівник. Отримати допомогу тут зможуть усі категорії населення. Водночас основний акцент буде сфокусовано на підтримці психічного здоров’я військовослужбовців та ветеранів ЗСУ, їх сімей, сімей загиблих та безвісти зниклих.

Це вже другий заклад Центр психічного здоров’я у Рівненській області, відкритий у рамках співпраці з проєктом MH4U. Перший запрацював наприкінці січня у Вараші. Його актуальність поза сумнівом.

Участь у відкритті Центру психічного здоров’я взяли безпосередньо представники проєкту MH4U, селищної ради, керівники області. 

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш зазначив – «Це не просто нова сучасна локація, де ті, хто постраждали від війни, зможуть знайти розуміння та підтримку. Це необхідність нашого часу. Адже постраждалим від війни є кожен українець, а наші діти вже є дітьми війни. Тому спільно з координаторами проєкту розглядаємо доцільність створення аналогічних центрів в інших громадах.» 

Він також наголосив на тому, що співпраця Рівненщини з проєктом MH4U - це не лише створення центрів психічного здоров'я, а значно ширша взаємодія. Так, у 2024 році стартувала друга фаза проєкту, яка передбачає кілька ініціатив. Одна з таких – «Жити чекаючи». Йдеться про психологічний супровід родин, в яких є зниклі безвісти за особливих обставин.

Крім того, в рамках проєкту планується продовжити вже розпочаті ініціативи. А саме - завершити навчання лікарів та медсестер ПМСД за програмою ВООЗ MHGap, щоб повністю покрити первинну ланку. Перспективи співпраці проєкту з Гощанською територіальною громадою сьогодні закріпили в Меморандумі.

Відкриття Центру психічного здоров’я в Гощі - дієве партнерство з проєктом MH4U. Розвиваємо співпрацю!

Підготовлено а матеріалами Гощанської селищної ради


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації