понеділок, 11 березня 2024 р.

У Смизькій громаді покращать умови для екстренки - громада виграла мікрогрант на створення соціально-медичного хабу

Проєкт Смизької громади увійшов у п’ятірку переможців конкурсу мікрогрантів. За умовами програми, 10 тисяч євро на реалізацію проєкту виділить Польща. Три тисячі євро – співфінансування громади. До кінця червня цього року створення соціально-медичного хабу мають завершити.

Про це розповіла Суспільному начальниця відділу інфраструктури, архітектури, ЖКГ та енергозбереження Смизької громади Юліана Марчук.

З її слів, у березні представники Смизької селищної громади планують підписати договір з представниками Фонду міжнародної солідарності. Реалізація проєкту, згідно з умовами програми, має завершитися до 24 червня. Три тисячі євро на соціально-медичний хаб «Центр громадського здоров’я» має виділити селищна громада, а 10 тисяч євро – грантодавці.

«Смизький пункт екстреної медичної допомоги знаходиться в аварійному приміщенні, де нема умов для належного надання послуг. Тому ми цим проєктом вирішили покращити їхні умови праці, тим більше, що у громаді є вільне приміщення – будівля колишньої стаціонарної лікарні, з якої під проєкт залучимо 131 квадратний метр», – розповіла Юліана Марчук.

Згідно з проєктом, у будівлі колишньої лікарні громада частково зробила косметичний ремонт, на більше – не вистачило грошей. За мікрогрант, у майбутньому соціально-медичному хабі зроблять ремонт, закуплять необхідні меблі та інвентар, щоб проводити безкоштовні навчання з надання першої медичної допомоги для місцевих жителів.

Як зауважила Юліана Марчук, у громаді є люди, які готові цьому навчити, але нема відповідного приміщення для таких занять:

"Сподіваємося, що реалізація проєкту, популяризує медицину в громаді. Згідно з опитуваннями місцевих школярів, мало хто хоче в майбутньому працювати в цій сфері. У нас в громаді нестача медичних працівників. Спеціалісти не хочуть йти на роботу туди, де немає комфортних умов праці".

Смизький пункт екстреної медичної допомоги обслуговує 14 населених пунктів громади та надає послуги для понад восьми тисяч людей. Інколи виїжджає на виклики і в сусідні громади.

Після реалізації проєкту, медики з Польщі приїдуть ділитися досвідом з колегами зі Смизької ОТГ. Керівництво цієї громади й надалі планує співпрацювати з Міністерством закордонних справ Польщі.

Результати відбору проєктів грантової програми «Конкурс Мікрогрантів 2024/UA-DZ – Добре Врядування – Проєкти 2023» від Фонду міжнародної солідарності оприлюднили на сторінці фонду. Серед п’яти переможців грантового конкурсу по Україні – двоє з Рівненщини. Окрім Смизької, ще Вараська громада з проєктом «Соціонавчальний простір для сеньйорів».

За матеріалами Суспільне: Рівне


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації