четвер, 7 березня 2024 р.

У громадах Рівненщини постраждалі від насильства можуть отримати фахову підтримку психологів - відео


У Рівному відбувся черговий тренінг для психологів по роботі з постраждалими, в рамках проєкту «Підвищення спроможності суб’єктів, які надають допомогу постраждалим від СНПК, насильства за ознакою статі, домашнього насильства у Рівненській області». Проєкт  впроваджує Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка».

Координаторка проєкту Тетяна Мельник наголосила - головне завдання даного тренінгу - підготовка спеціалістів-психологів, соціальних працівників до роботи з постраждалими від СНПК, домашнього насильства, насильства за ознакою статі. Даний проєкт спрямований на роботу з психологами у громадах Рівненської області, аби мешканці мали швидкий доступ до соціальних послуг та висококваліфікованої допомоги фахівців. Відтак в рамках проєкту відбулися робочі зустрічі обговорення у 15 громадах Рівненської області, а нині тренінг з підвищення кваліфікації фахівців. 
ВІДЕО 

Фахова тренерка Олена Кальбус підготувала учасницям програму навчання, яка сприятиме більш ефективній роботі психологів, пошуку власного ресурсу, адже нині постраждалі потребують особливої уваги, допомоги та підтримки. Водночас, потрібно знайти ефективні шляхи взаємодії з постраждалими, аби вони прийняли рішення звернутися за допомогою до психолога.  Відтак програма навчання передбачала вивчення наступних тем:


Основні характеристики насильства, в т.ч., гендерно зумовленого (ГЗН) та домашнього насильства (ДН). Цикл насильства. 
Особистий досвід «я – кривдник,  я – жертва, я – спостерігач.   
«Чому вона не йде?» 
Психологічні особливості постраждалих (синдром набутої безпорадності, «Віктимна» поведінка, агресивна поведінка, ПТСР тощо).
Потреби жінок, які постраждали від насильства.
Ідентифікація ситуацій, повʼязаних з гендерно зумовленого (ГЗН) та домашнього насильства під час війни, в т.ч., в громаді.
Нормативна база як засіб надання ефективної допомоги постраждалим від ДН та ГЗН.
Алгоритм дій для організації надання допомоги постраждалим від гендерно зумовленого (ГЗН) та домашнього насильства. Основні принципи та правила надання допомоги. 
Робота з базовими навичками взаємодії з постраждалими. Інтервʼю, інформаційна консультація; соціально-психологічна консультація, соціальний супровід; адресне перенаправлення. 
Робота з базовими навичками консультування та емоційної підтримки постраждалих.
Попередження емоційного вигорання фахівчинь у взаємодії з  постраждалими.

Усі теоретичні знання учасники закріплювали на практиці та обговорювали різні неоднозначні ситуації.  Упродовж трьох днів навчання пройшли біля 20 психологів з громад Рівненської області,  за результатами - отримали сертифікати про підвищення своєї кваліфікації. 

Захід організовано ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» - грантером Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's FundУкраїнського Жіночого Фонду/УЖФ в рамках проекту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК», який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією Ла Страда Україна» та Асоціацією жінок-юристок України ЮрФем  за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації