вівторок, 15 листопада 2022 р.

«Як побудована Ейфелева вежа? Або чому яйце може витримати 30 кг навантаження?» - на ці та інші питання шукали відповіді учні Привільненського ліцею

В рамках навчальної програми з кругового дизайну CLEAN створеної громадською організацією Інститут креативного міста за підтримки Українсько-данського молодіжного дому для учнів Привільненського ліцею було проведено практичне заняття з моделювання публічних просторів.

Публічні простори і їх появу можна розглядати в рамках понять “відновлення” та “ревіталізація”. *Відновлення* означає модифікацію об’єкта, який є відходами, або продукту для підвищення або відновлення продуктивності та/або функціональності або для відповідності застосовним технічним стандартам або нормативним вимогам, у результаті чого виріб стає повністю функціональним і використовується для цілей, які є принаймні тим, який був спочатку призначений. *Ревіталізація* виникає внаслідок постійних змін в містах та громадах, коли багато місць стають забутими та невикористаними. Невеликі втручання з простими ресурсами та інноваційними рішеннями є способом повернути до життя. Прикладом розвитку публічних просторів є ринкові площі. Часто будинки навколо такої площі утворювали коло, а саме слово "ринок" походить від старонімецького rinc, тобто КОЛО!


А як облаштувати такий великий простір? Здавна такі простори накривали склепіннями з деревяних балок, щоб вони могли нести вагу важких конструкцій, бути безпечними і міцними. Як зєднувати і створювати такі конструкції? З яких матеріалів? І яку роль грають публічні простори в житті міста? Ці питання ставив ще Леонардо да Вінчі. І саме цікаве, що його конструкції, відомі як “міст да Вінчі” ми спробували відтворити на заняттях. А якщо піти далі, то чи можна утворити більшу споруду, де можна проводити різноманітні події?


Виявляться, що мобільні споруди, які легко змонтувати створили і все ще використовують кочові народи. Згадайте юрту та як вона побудована! І це традиційна будівля, яку створено без цифрових інструментів. А для молоді цікаво саме застосувати сучасні засоби проектування та моделювання. Тому учнів Привільненського ліцею було запропоновано долучитись до конкурсу по створенню мобільного публічного простору за принципами геодезичного куполу.

Серед умов конкурсу, який триватиме до 15 грудня 2022 р., є створення реального або віртуального макету облаштування геокупольного простору-сцени на території школи.

Перш за все, необхідно намалювати скетч (простий малюнок) розташування простору та зробити до 10 фотографій локації (різні ракурси, різний час, різне освітлення). Далі важливо зрозуміти, хто буде користуватись цим простором і як ці відвідувачі будуть там себе почувати. Тепер переходимо до створення макету. Він має відповідати таким умовам як комфорт, доступність, безпека, залучення/інклюзивність, сталість, зміни. Зрозуміло, що професійні архітектори та інженери будуть використовувати спеціальне програмне забезпечення, але на конкурс можна створити макет в редакторі Blender або в онлайн сервісі SketchUP.

Головне для участі в конкурсі - це облаштування простору, розміщення ключових елементів, представлення проекту.

Детальніше про конкурс:

 https://catlas.notion.site/90c1c076fc0b4dd3881e9392f00c2355](https://www.notion.so/90c1c076fc0b4dd3881e9392f00c2355 )

За матеріалами Привільненської громади


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації