середа, 9 листопада 2022 р.

На гастрономічному форумі у Рівному смакували стравами Полісся та Буковини

У Рівному відбувся Міжрегіональний форум гастрономічної спадщини Рівненщини та Буковини. Відвідувачі могли дізнатися унікальність кухні двох регіонів.

Як наголосив заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг, на Поліссі та Буковині зберігся великий пласт кулінарних традицій, тож про усі надбання та цінності потрібно розповідати і демонструвати.

«Приємно, що сьогодні ми маємо можливість ділитися нашою спадщиною. Наша культура та кулінарія – це найкраща візитівка історії регіону. Ми максимально докладаємо зусиль, щоб зберегти та примножити усі наші культурні надбання», - зазначив Сергій Гемберг.

Українська кухня формувалася на основі народних традицій, а рецепти прабабусь Полісся поєднані з природними надбаннями краю. Неабиякий успіх мали кулінарні експедиції Рівненщиною, під час яких відбувалося знайомство з місцевою кухнею, її кулінарними досягненнями та цікавими особливостями.


Про дослідження, збереження та популяризацію гастрономічної спадщини Рівненщини розповіла директорка КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Ірина Рачковська.

«Сьогоднішній захід ми назвали найсмачніша подія Рівненщини. Щиро вдячна за підтримку та участь у форумі директору Буковинського центру культури і мистецтва Миколі Шкрібляку. Наші гості не просто насолоджувалися візуально, а й дегустували страви, рецепти яких передавалися з покоління в покоління», - зауважила Ірина Рачковська.

«Культурна спадщина нашої землі настільки важлива, що її потрібно розвивати і формувати аби нею захоплювався весь світ» - упевнений етнограф, майстер народного мистецтва, журналіст, педагог, директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк. Він презентував видання «Смаки Буковини», яке вже побачили у 7 країнах світу, до книги увійшло 129 страв від 70 кухарів Буковини. Ві детально зупинився на кількох розділах книги та розповів про особливості гастроспадщини Буковини. 

А ось чим особлива кухня Полісся, а саме Сарненського району – розповіла Вікторія Дашко. Найбільшу увагу привернув Мацик – адже це справді наша унікальна страва, яку потрібно якомога більше популяризувати і в Україні і за кордоном – переконані фахівці. 

До Форуму у якості спікерів також долучились інші дослідники та знавці української кухні - Дарія Дорошкевич, Олена Іщенко та Костянтин Грубич. 

Особливу презентацію власних страв для учасників Форуму підготували господині з Мізоцької громади.

Страви, якими пригостились учасники форуму: хліб на черені, карасики запечені у часниково-сметанному соусі, копчені окуні, фаршировані індичі шийки, вареники «фіга з маком», запечена капуста у печі, квашення, мацик, холодна грибна юшка з оселедцем, начинка.

Захід організували фахівці КЗ «Рівненського обласного центру народної творчості» за підтримки Управління культури і туризму Рівненської обласної адміністрації.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

У Тараканівській громаді стартував проєкт для активісток - відео

Жіноча ініціатива «Спільнота активних жінок в дії» в Тараканівській громаді розпочали реалізацію своїх  ідей, заходи реалізовуються рамках п...

Популярні публікації