середа, 27 грудня 2023 р.

У Гощі презентували рекомендації до гендерного підходу при розробці Стратегії розвитку громади

У Гощанській громаді в рамках проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні» презентували рекомендації щодо гендерного підходу при розробці Стратегії розвитку громади. Дані рекомендації були напрацьовані в рамках проєкту спільно з активними жінками Гощанської громади, які є членкинями ГО «Платформа жіночих ініціатив Діями».  

Проєкт на Рівненщині тривав з 20 червня по 28 грудня 2023р. та об’єднав 4 громади Рівненської області -  Рівненську, Гощанську, Острозьку та Клеванську.  

Представниці ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько, Тетяна Мельник та місцева координаторка Наталія Калька – презентували напрацьовані рекомендації, адже нині громада працює над розробкою Стратегії розвитку.  


Рекомендації щодо врахування гендерного підходу у Гощанської ТГ процесі вдосконалення Стратегій розвитку Гощанської громади:

• Врахування впливу російської повномасштабної агресії та воєнного стану на розвиток громади в врахуванням гендерного підходу: 

• Сімей внутрішньо переміщених осіб; 

• Осіб постраждалих від насильства під час воєнних подій; 

• Сімей, які втратили рідних під час війни; 

• Сімей, які включають ветеранів / інвалідів війни;

• Використання принципів гендерно орієнованого бюджетування у плануванні соціально-економічного розвитку ТГ;

• Врахування гендерного підходу як в аналітичній частині документу, так і у формуванні плану реалізації стратегій розвитку ТГ; 

• Врахування гендерного підходу в аналізі виконавчих органів місцевої влади ТГ. 

• Врахування гендерного підходу в аналізі демографічної структури населення територіальної громади (у всіх вікових групах в динаміці за останні роки), міграційного сальдо (балансу), домогосподарств (загальної кількості і частки, в яких проживають неповні сімʼї - однією жінкою або чоловікам-годувальниками, тобто жінки з дітьми без чоловіка та чоловіки з дітьми без жінки);

• Розширення переліку гендерно орієнтованих нормативно-правових документів національного і обласного рівнів у системі нормативної основи Стратегій розвитку ТГ та планів їх реалізації. 

• Включення гендерно чутливих та гендерно орієнтованих підходів у формування планів реалізації Стратегії розвитку ТІ, особливо в частині розвитку людського потенціалу та покращення якості життя. 

• Включення у Плани реалізації Стратегій завдання з підтримки громадських організацій, діяльність яких спрямована на підтримку жінок, жіночого лідерства та жіночого підприємництва. 

• Включення гендерно чутливих індикаторів у систему моніторингу реалізації стратегічних цілей розвитку ТЇ (відповідних до стратегічних цілей та планів їх реалізації).

Під час роботи над проєктом було проведено ряд заходів, які були спрямовані на активізацію та згуртованість жінок, а також дослідження  гендерного підходу у плануванні та розвитку громад. 

Мета проекту – підвищення компетенцій та спроможності місцевих жіночих громадських організацій Рівненської області у сфері захисту прав жінок та становлення гендерної рівності шляхом залучення до участі у школі жіночого лідерства та адвокаційних заходах у громадах проєкту, зокрема:

- Школа жіночого лідерства, в рамках якої відбулися тренінги на тему «Соціальна згуртованість» та «Адвокація»; 

- Онлайн консультації для посилення організаційної спроможності коаліції місцевих жіночих громадських організацій;

- Тренінг «Впровадження гендерних підходів у діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування»;

- Конференція «Інституційна підтримка  місцевих жіночих громадських організацій для розвитку громад Рівненщини».  

Проект реалізується ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» у партнерстві з ГО «Платформа жіночих ініціатив Діями», Центр суспільних перетворень, Центр ініціатив «Віадук» за підтримки організації Пакт Pact Ukraine: building the world of equal opportunities в межах проекту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні» за фінансової підтримки Уряду Канади.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації