вівторок, 30 травня 2023 р.

«Про жіноче» - у Рівному обговорили проблеми жіночого здоров’я та як їх попередити

У Рівному відбувся перший інформаційний захід в рамках проекту «Про жіноче». Практичну зустріч для партнерських організацій та інших жінок організували Благодійний фонд «Рокада» спільно з ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» за підтримки УВКБ ООН, спільно зі спікерками - студентками та викладачами Луганського державного медичного університету. 

28 травня - Міжнародний день здоров’я жінок (Міжнародний день дій з охорони жіночого здоров’я). Цей день слугує нагадуванням всім, що здоров’я жінки має величезне значення для майбутнього кожної нації та суспільства в цілому. 

«Здоров'я часто називають найбільшою цінністю в житті, але чомусь так не цінують, поки воно в нас є  Багато з нас належать до когорти тих, хто звертається до лікарів, коли вже дуже болить, але іноді тоді вже може бути пізно... А наша команда дуже хоче, щоб все в нашому житті було вчасно» - розповідають організатори.

Поповнити та вдосконалити свої знання щодо жіночого здоров’я допомагала Неллі Корнієць лікар акушер-гінеколог вищої категорїї, доцентка, к.мед.н. Вона презентувала присутнім дві лекції «Про рак шийки матки» та «Про рак молочної залози». Неллі Корнієць розповіла про перші ознаки захворювань, як їх можна попередити та виявити. Зокрема детально розповіла про:

- цитологічні обстеження потрібно робити щороку жінкам віком 18-65 років. 

- Потрібно проводити первинну профілактику Вірусу папіломи людини та раку шийки матки, а саме вакцинація.

- Самообстеження молочної залози жінки повинні здійснювати щомісяця.

- Потрібно пам’ятати про харчування та загальну профілактику.

- Щороку здійснювати профогляди.

Закріпити нові знання учасниці заходу могли під час практичної частини. Неллі Корнієць на макеті продемонструвала, як правильно здійснювати самообстеження молочної залози, потому жінки спробували самі зробити обстеження. 


Участь у заході також взяли інші стейкхолдери, зокрема представниці ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка». Нині команда працює над інформаційною кампанією щодо відкриття гінекологічних кабінетів безбар'єрного доступу для жінок що постраждали від гендерно зумовленого насильства та мають інвалідність.  Керівниця організації Лариса Гунько презентувала пристунім головні завдання в рамках проекту, та нагадала  - цей проект також про жіноче здоров’я, тому варто нагадати про нові можливості для жінок. 
«Добре що нині донори підтримують різні ініціативи, водночас у такий складний час для України пам’ятають про жінок та враховують їхні потреби.» Соціальні працівниці Тетяна Білковська та Тамара Боговід – розповіли, які нині є можливості щодо допомоги для жінок та тим хто постраждав від насильства в рамках діяльності організації. А також поширили інформаційні матеріали з телефонами гарячої лінії – щодо допомоги.

Даний проект  у Рівненській області впроваджує НГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка», регіональний партнер УЖФ, аби якомога більше мешканок області та громад дізнались про кабінети та за потреби скористались послугами, які там надаються.

Кабінети обладнані Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

За власне здоров'я - відповідальність несемо в першу чергу ми самі. Проект "Про жіноче" - проєкт для жінок незалежно від віку, освіти і виду діяльності.

Разом дбаємо про жіноче здоров'я, адже успішна жінка - це здорова жінка! Кожна учасниця отримала календарик, де обов'язково потрібно відмітити один день для візиту до гінеколога та мамолога.

Проект організовано Благодійним  фондом «Рокада» спільно з ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» за підтримки УВКБ ООН

Олена Семенович


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації