пʼятниця, 19 травня 2023 р.

У Дубно відкрили гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу для жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства

Відбулося офіційне відкриття кабінету безбар’єрного доступу у місті Дубно за участю працівників пологового будинку, міського голови та представників Українського жіночого фонду «Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка», які впроваджують інформаційну кампанію в рамках даного проекту. 


Медична директорка КП «Пологовий будинок» Дубенської міської ради Ольга Коцюба зазначила – «Кабінет вже працює близько місяця, і тут завжди є відвідувачі. Кабінет доступний для людей з інвалідністю, оскільки оснащений спеціалізованим гінекологічним кріслом-трансформерам для огляду маломобільних жінок. Усе обладнання отримали централізовано, тут є все необхідне – крісло регулюється автоматично, технічне оснащення, медичний підйомник, комп’ютер, освітлення, кольпоскоп,  меблі, кушетка, ходунці, оглядові пакети.»

 Керівниця «Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько нагадала – що туті жінки мають отримувати і психологічну підтримку. «Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства, тож перевагою цих кабінетів є професійний лікарський персонал, який пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД.»

Міський голова Дубно Василь Антонюк – оглянув шлях до безбар’єрного кабінету – пандуси, як працює дзвінок виклику медичних працівників, перевірили роботу ліфтів та інші допоміжні елементи.  У Пологовому будинку розробили можливості для слабозорих людей, оновили таблички зі шрифтом Брайля. Водночас він зазначив – «Головне завдання сьогодні місцевої влади – зберегти пологовий будинок, як окрему структуру, і не дати можливості перетворити його на відділення.»  

Нагадаємо, у дванадцяти областях України почали функціонувати 30 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Такі кабінети відкрито на базі прийомних та гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів. Кабінети облаштовані сучасним медичним обладнанням з урахуванням потреб людей з інвалідністю. В них за потреби можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.

У Рівненській області такі гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу відкриті у м. Рівне, м. Дубно та м. Сарни.  Вони також мають усе необхідне обладнання.

Нові кабінети - це перш за все розширені можливості для різних категорій населення: 

• які користуються колісним кріслом

• з пошкодженням хребта чи іншими складними травмами

• з післяопераційним станом здоров'я

• з супутніми захворюваннями, зокрема цукровий діабет, хвороби суглобів, надлишкова вага тощо

• віком 60 років і старше




Кабінет обладнаний Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» в рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Олена Семенович

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Головна

Ґрантова програма «єРобота: Своя справа» - успішно реалізується у Корецькій громаді

За підсумками реалізації Державної грантової програми «єРобота: Своя справа»  протягом 4 місяців 2024 року вже 16 підприємців нашої громади ...

Популярні публікації